KURUCULAR HAKKINDA

Paton Eugene Oskarovich

Kaynak işlemleri ve köprü yapımı alanında önde gelen Ukraynalı bilim adamı, SSCB Bilimler Akademisi akademisyeni (1929). SSCB’nin seçkin bilim insanı (1940). Ukrayna Bilimler Akademisi Elektrik Kaynak Enstitüsü’nün kurucusu ve ilk başkanı. Є.О. Paton, 5 Mart 1870’te Fransa’nın Nice kentinde doğdu, neredeyse tüm olgun yaşamını kaynağın yaratılmasına ve geliştirilmesine adadı, kaynak alanında 93’ten fazla eseri var, Ukrayna’nın bir sanayi devleti olarak gelişmesine temel bir katkıda bulundu.

1941’den 1943’e kadar, kaynağın “babası”, özel çeliklerin kaynak teknolojisi, akı altında ark yanmasının fiziksel temeli, metallerin kaynaklanabilirliği üzerine araştırmalar yaptı, yeni bir kaynaklı yapı sınıfı yarattı, kaynaklı boruların, gemilerin, çeşitli amaçlara yönelik makinelerin oluşturulmasını yönetti. Kendisi 100’den fazla kaynaklı köprünün yazarı ve proje yöneticisidir. Bunların arasında dünyanın en büyüklerinden biri olan Kiev’deki Dinyeper Nehri üzerindeki kaynaklı köprü de bulunmaktadır.

KAYNAK
GELECEK

Oscar Petrovich Paton, 1900

...Ciddi bir insan olmanı, kendin ve ailen dışında birileri tarafından ihtiyaç duyulmanı istiyorum.

О.P. Paton

... Bunun en büyük keyfi verdiğini biliyorum. Bu, kendinize küçük ama bağımsız bir hedef koyabilme ve ona ulaşmak için sebat edebilme becerisidir. Hayatta neyi başarmak istediğinizi bilmek büyük bir mutluluktur. Seçimimi kararlılıkla yaptım: Köprüler kuracağım.

E.О. Paton

Lise öğrencisi Eugene Paton, Breslau 1886

BABAMDAN MIRAS KALDI:

EĞİTİM

1890 yılında E.O. Paton, Almanya'nın Dresden kentindeki Saksonya Kraliyet Teknik Üniversitesi'ne girdi.

1894 Dresden'deki Politeknik Enstitüsü'nün fakültesine katıldım ve enstitüdeki yeni pozisyonuma hızla alıştım. Büyük bir tren istasyonunun (Dresden'de) tasarımına katılmak, ilk bağımsız adımlardan itibaren, öğrenci sıralarında edinilen bilgilerin pekiştirilmesini pratikte, hayatta test etmek için paha biçilmez bir fırsat yarattı. Stekradesne'deki en büyük köprü inşaat şirketi Gutehofnungschütte'de, Ocak 1895'te bir karayolu köprüsünün çalışma tasarımı ve diğer köprü tasarım işleri bana verildi.

E.О. Paton

Dresden’deki eski Saksonya Kraliyet Teknoloji Üniversitesi’nin ana binası. Yirminci yüzyılın başları.

1895 yılında St Petersburg'daki Demiryolu Mühendisleri Enstitüsü'ne girdi

Institute of Railway Engineers. St. Petersburg, 1895

Elveda Almanya, beni tutacak hiçbir şeyin yok, benim yerim Rusya'dır. Ağustos 1895'te, bir yıllığına yeniden öğrenci olmak için St Petersburg'a gittim. Sekiz ay içinde 12 dersten sınavlara hazırlanmam ve beş büyük diploma projesini tamamlamam gerekiyordu. Normalde iki ya da üç yıl süren çalışma bir yılda tamamlandı. Köprü projesiyle başladım - tüm diploma projelerinin en sorumlusu, özellikle de Almanya'da zaten köprüler tasarladığım için.

Є.О. Paton

1906 yılında KPI mühendislik fakültesinin dekanı oldu

Kiev Politeknik Enstitüsü bana yeni kurulan Köprüler Fakültesi'ni teklif etti....

Dersler, köprü tasarımı, ders kitabı geliştirme ... Yıllar beni bu ....

Tüm Kievliler tarafından çok iyi bilinen Petrivska Caddesi'nin sonundaki Kiev yaya köprüsünü yaratmak bana büyük bir yaratıcılık keyfi verdi. Petrivska caddesinin devamı, Dinyeper'in henüz yatışmamış olan dağlık kıyısındaki eğimin geri kalanı tarafından engelleniyordu. Başlangıçta bu bölgeyi bir tünelle geçmek için bir proje ortaya atıldı. Bu karar bana ilgisiz ve sıkıcı geldi. Kiev'in bu güzel köşesi hafif, güzel bir köprüyle süslenebilirdi. Sınırsız Dinyeper Nehri ve Kiev'in güzel parklarının fonunda son derece çekici görünecektir. Yamaçta derin bir kazı yapılmasını ve bunun hilal şeklinde delikli makaslara sahip hafif bir yaya köprüsüyle kaplanmasını önerdim. Bu görüşüme itiraz edildi ve kabul edildi.

Є.О. Paton

Є.О. Paton – KPI Mühendislik Bölümü Dekanı, 1906

Kiev’deki park köprüsü 1912 yılında E.O. Paton’un projesine göre inşa edilmiştir

Elektrik kaynağı

1920'lerin sonlarından itibaren E.O. Paton için yeni bir faaliyet dönemi başladı. Paton için yeni bir faaliyet dönemi başladı - kaynak teknolojisi, kaynak üretimi alanında çalışıyordu. 1929 yılında Mühendislik Yapıları Fakültesi'nde VUAN elektrik kaynak laboratuvarını kurdu ve elektrik kaynağının endüstriyel üretime girmesini teşvik etti.

2 Şubat 1933'te Ukrayna Bilimler Akademisi Başkanlığı, Elektrik Kaynak Enstitüsü'nün kurulmasına karar verdi ve 1 Ocak 1934'te SSCB Halk Komiserleri Konseyi, kaynak alanında bilimsel ve mühendislik çalışmaları için dünyanın ilk uzmanlaşmış merkezini kuran bir karar yayınladı. Eugene Oskarovich Paton, Ağustos 1953'e kadar Elektrik Kaynak Enstitüsü'nün daimi müdürlüğünü yaptı.

Enstitü personelinin ilk yıllardaki ana faaliyeti, kaynaklı bağlantıların mukavemetinin incelenmesi ve kaynaklı yapıların rasyonel formlarının araştırılmasıydı. Bu konular, kaynağın gelişiminin başlangıcında son derece önemliydi. Kaynaklı bağlantılar ve yapılar üzerine araştırmalar E.O. Elektrik Kaynak Enstitüsü'nde yürütüldü. Paton ve ekibi, kaynaklı yapıların tasarımı, hesaplanması ve üretimi için bilimsel temeli oluşturdu.

Є.О. Paton, Kaynak Teknolojisi Bölümü’nden bir grup araştırmacı ile birlikte, 1940

In 1939–1940, Bu önemli sorunu çoktan fark etmiş, gelecekte bilimsel çalışmalarımızın tüm içeriğini tamamen belirleyeceğini görmüş ve buna inanmıştım. Otomatik tozaltı kaynağıdır.
... Otomatik tozaltı kaynağında, kaynak makineleşmesi üzerine çalışmaya başladığımızda ekibimle birlikte belirlediğimiz tüm hedeflerin gerçekleştiğini gördüm. Tüm keşifler, hatalar ve başarısızlıklar boyunca bu hedefleri ısrarla takip ettik. Bu hedefler şunlardı: yüksek verimlilik ve kaynak kalitesi, kaynakçıları ağır fiziksel işlerden kurtarmak.

Korumalı ark kaynağı sadece yaygın olarak tanınmakla kalmadı, aynı zamanda silahlanma tesislerinde ana teknolojik süreç haline geldi. On binlerce savaş aracı, atölyelerden akı altında kaynaklanmış dikişlerle ayrıldı. Savaşın sonunda tank gövdelerinde artık el yapımı dikiş kalmamıştı. Cephe için tank üretimi birkaç kat arttı. Savaşın sonunda bunların sayısı 55.000'i aştı.

Є.О. Paton

1941 yılı sonunda ülkedeki fabrikalarda sadece üç kaynak tesisi vardı. 1942 yılı sonunda bu sayı 40'a, 1943 yılı sonunda ise 80'e ulaştı. - Mart 1944'te 80. - 99, Aralık 1944'te. - 133! O sırada Enstitü 52 fabrikada çalışıyordu.

“Tanklar cepheye gidiyor”

Alın ve köşe bağlantılarının kaynağı için üniversal kaynak makinesi TC17

Є.О. Paton ve TS17 kaynak traktörünün geliştiricisi V.Ye. Paton, Yevhen Oskarovych’in oğludur

EEZ’nin bir tasarımının otomatik kaynak kafaları. Є.О. Paton

9 Haziran 1947'de SSCB Bakanlar Kurulu "Sanayide otomatik tozaltı kaynağının kullanımının yaygınlaştırılması" kararını kabul etti. Enstitü, ülkedeki tüm kaynak çalışmalarına bilimsel ve örgütsel destek vermekle görevlendirildi. Hükümetin bu kararını tartışmak üzere Ekim 1947'de Kiev'de Tüm Birlik Otomatik Kaynak Konferansı düzenlendi ve E.O. Paton "SSCB'de otomatik kaynağın daha da geliştirilmesi için beklentiler" raporunu sundu.

Nauka wchodzi do produkcji

1948 yılında Ukrayna'da bir otomotiv laboratuvarında eğitim gördü.

E.O. Paton, kaynak endüstrisine yeni teknolojiler ve ekipmanlar kazandırmak ve kaynakçılar için profesyonel eğitim sağlamak amacıyla Paton, Elektrikli Kaynak Enstitüsü'nde bir laboratuvar aracı yarattı. Bu yenilikçi fikir sayesinde Enstitü uzmanları yeni bilgileri ülkenin en ücra köşelerindeki şirketlere hızlı bir şekilde ulaştırabildi.

Laboratory car

M.S. Kruşçev ve Ye.O. Paton: iş görüşmesi (1940 sonları)

Elveda Almanya, beni tutacak hiçbir şeyin yok, benim yerim Rusya'dır. Ağustos ayında Akademisyen E.O. Paton'un bilimsel ve pratik verilere dayanarak Paton'un bilimsel ve pratik verilere dayanarak vardığı sonuçlara göre, otomatik tozaltı kaynağı köprü yapımında uygulandığında ortalama %20 oranında metal ve 2 milyon adam-saatten fazla işgücü tasarrufu sağlayacaktır.... Ayrıca haddeleme ihtiyacını azaltır, yapının korozyon direncini artırır ve nakliyeyi gereksiz metal taşımadan kurtarır.

Kruşçev'in SBKP Merkez Komitesine gönderdiği MS notundan

1941 yılında, dünyanın ilk tamamen kaynaklı köprüsünün inşasına başlandı!

Є.О. Paton, oğlu Boris ile birlikte Dinyeper kayalıklarında

Bir duvarın alın dikişinin otomatik kaynağı

5 Kasım 1953 tarihinde E.O.'nun adını taşıyan köprü resmi olarak açılmıştır. Paton

İnşaat sırasında köprünün çalışan yapıları

Ana kirişlerin kaynağının ana kısmı MEB’de geliştirilen otomatik ve yarı otomatik makineler tarafından gerçekleştirilmiştir. Ana kirişlerin montajı ve kaynağına ilişkin teknolojik süreç akış yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş; tüm dikişlerin %97’si otomatik ve yarı otomatik makineler kullanılarak kaynaklanmıştır.

12 Ağustos 1953'te EO Paton'un hayatı sona erdi. Neredeyse tüm hayatı boyunca, 83 yaşında ölene kadar Ukrayna'da çalıştı ve orayı çok sevdi.

Yetenekli gençlerimize umutla bakıyorum. Yoldaşlarının çoğunun bilimsel faaliyet deneyimi henüz çok kısa ama kolektif, dostane, tutarlı çalışmayı, başarılarını deneyimleyip eleştirel bir gözle değerlendirmemeyi, yaşamla ve üretimle yakın bir bağ kurmayı öğrendiler. Bu bana, kurduğumuz Elektrik Kaynağı Enstitüsü'nün büyük görevlerinin üstesinden gelmeye devam edeceğine dair umut veriyori....

E.О. Paton

YAŞAM BOYU ÇALIŞMA

Boris Paton
(1918-2020)

Paton Boris

Kaynak işlemleri, metalurji ve metal teknolojisi alanında Ukraynalı bilim insanı, Teknik Bilimler Doktoru (1952); Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı (1962-2020), iki kez Sosyalist Emek Kahramanı, ilk olarak Ukrayna Kahramanı Ödülü ile onurlandırıldı.

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Eugene Paton Elektrik Kaynağı Enstitüsü Müdürü (1953’ten beri); Disiplinlerarası Bilim ve Teknoloji Kompleksi ‘Eugene Paton Elektrik Kaynağı Enstitüsü’ Genel Müdürü (1986’dan beri); Uluslararası Bilimler Akademileri Birliği Başkanı (1993’ten beri); Ukrayna Cumhurbaşkanı’na bağlı Bilim ve Bilim ve Teknoloji Politikası Konseyi Üyesi (Mart 1996’dan beri. ); Ukrayna Bilim ve Teknoloji Devlet Ödülü Komisyonu Başkanı (Aralık 1996’dan beri); Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, diğer askeri oluşumların, silahların ve askeri teçhizatın Reformu, Geliştirilmesi Devlet Komisyonu Üyesi (Mart 2003’ten beri); Ukrayna Sürdürülebilir Kalkınma Ulusal Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı (Mayıs 2003’ten beri).

Başkalarına çalışmayı öğretmekten, bir nesil genç kaynakçı bilim insanını eğitmekten zevk alıyorum. Bu gerçekten iyi bir değişim ve onlar ortak amacımızı başarıyla ileriye taşıyorlar. Bunların arasında oğullarım da var.

E.О. Paton

Akademisyen EO Paton, oğulları Vladimir ve Boris ile birlikte enstitünün tasarım bölümünde

Biyografi

B.E. Paton, 1941 yılında Kiev Politeknik Enstitüsü'nden elektrik mühendisliği derecesiyle mezun oldu.

Boris savaşın ilk gününde diplomasını savunmak zorunda kaldı. Durum göz önüne alındığında, mezunların hepsi birden savunma yapabilirdi. Boris, şimdiki Zafer Meydanı’nın yakınında bulunan Politeknik Enstitüsü’ne giderken Alman uçaklarının saldırısına uğradı.

"Gençtik ve umursamazdık: Bombalardan korunmak için en yakın evin girişine saklanmaktan daha iyi bir şey bulamazdım. Sanki yağmur yağıyor gibiydi. Neyse ki bomba eve isabet etmedi. Bu koşullar altında enstitüden mezun oldum ve diploma öncesi stajımı yaptığım Zhdanov sudnobudivnyy fabrikası adına Leningrad'a doğru yola çıktım, tanınmış bir işletme olan Leninhrad da beni severdi. "

B.E. Paton

Ancak savaş kaderini değiştirdi: Gorki’ye, Krasnoye Sormovo fabrikasına yönlendirildi ve Şubat 1942’ye kadar burada çalıştı. O sırada, babasının isteği üzerine, Kiev’den tahliye edilen ve Nijniy Tagil’de bulunan Elektrik Kaynak Enstitüsü’ne transfer edildi. Çalıştıkları yerde yaşıyorlardı: tank fabrikasının tesislerinde. Araştırma çalışmaları doğrudan atölyelerde yürütülüyordu. Benzeri görülmemiş derecede kısa bir süre içinde, bu olağanüstü sonuçlara yol açtı. Yüksek hızlar ve mükemmel kaynak kalitesi sağlayan yollar, yöntemler, teknikler ve teknolojiler geliştirildi. Bu araştırmanın karmaşıklığı ve öncü niteliği, Nazi Almanyası’nın tank zırhı için otomatik kaynak kullanmayı hiçbir zaman başaramamış olması ve 1944 yılına kadar ABD’de ortaya çıkmamış olmasıyla ikna edici bir şekilde kanıtlanmıştır. Günden güne, aydan aya, ‘Paton dikişi’ ‘efsanevi T-34’ ve diğer savaş araçlarını güvenilir bir şekilde yekpare bir bütün haline getirdi. Gerçekten de zırhın kendisinden daha güçlüydü ve doğrudan ateş altında bile ateşin parçaladığı zırh plakalarını tutmaya devam ediyordu. Bu, enstitünün ve liderlerinin bilimsel bir başarısıydı.

Akademisyen EA Paton, oğulları Vladimir ve Boris ile birlikte enstitünün tasarım bölümünde, 1950

Boris Yevhenovych 1952 yılında Elektrik Kaynak Enstitüsü'nün başına geçti

İlk başlarda zor oldu. Ne de olsa o zamanlar bilgisi, deneyimi ve yetkisi babasınınkinden daha azdı. Babasının yardımcısı olmak başka bir şey, kendi başına bir enstitü yönetmek başka bir şey. Ama bir söz vardır: "Azizler çömlek yapmaz.".

B.E. Paton

Boris Yevhenovych Paton 35 yaşındayken Elektrik Kaynak Enstitüsü'nün direktörü oldu ve 2021 yılına kadar bu görevde kaldı.

1969 yılında B.Ye. şirketi kaynak teknolojisini dünyada ilk kez Soyuz 6 uzay aracı üzerinde test etti

Astronotik alanındaki birçok fikrin pratikte uygulanması, malzemelerin birleştirilmesi için en umut verici ve çok yönlü teknolojik süreçlerden biri olan metal kaynağının doğrudan uzayda yaygın kullanımı olmadan mümkün değildir.

E.О. Paton

EO Paton Elektrik Kaynağı Enstitüsü’nün uzay teknolojileri laboratuvarında. Soldan sağa doğru: BE Paton, VV Stesin, YI Drabovich, OA Zagrebelny. 1967

S.E. Savitska “Salyut-7” istasyonunun dışındaki açık alanda kesme, kaynak, lehimleme ve kaplama deneyleri yapar. 1984

Paton 1960’larda uzayda ağırlıksız ortamda ve vakum koşullarında kaynak yapılmasını sağlayacak bir cihazın geliştirilmesini üstlendi. Araştırmacı, üstesinden gelmesi gereken bir dizi görev ve zorlukla karşılaştı. Özellikle uzaydaki koşullar Dünya’dakilerden çok farklıdır, bu nedenle kaynak sırasında derin vakum, ağırlıksızlık, sıcaklık farkı, radyasyon, Dünya’nın ve diğer gezegenlerin elektrik ve manyetik alanlarının üstesinden gelinmesi gerekir.

Kapsamlı araştırma ve deneylerden sonra Paton, elektron ışını kaynağı, düşük basınçlı sıkıştırma ark kaynağı ve eritme ve alın kaynağının uzayda kullanım için en umut verici yöntemler olduğu sonucuna vardı.

Vulcan, Dünya’nın yörüngesine yerleştirilen ilk araç oldu. Onun yardımıyla uzay aracı üzerinde kaynak işlemi ilk kez gerçekleştirilmiştir. Elektron ışını, sıkıştırılmış düşük basınçlı ark ve füzyon gibi otomatik kaynak süreçleriyle çalışıyordu.

Uzayda ilk kaynak işlemi 1984 yılında Paton’un ‘Evrensel El Aleti’ kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu alet sayesinde astronotlar sadece vakum altında metal kesmekle kalmamış, aynı zamanda çeşitli dikiş türleriyle kaynak da yapabilmişlerdir.

1975 yılında B.E. Paton'a SSCB Bilimler Akademisi başkanlığı görevi teklif edildi

1 Mayıs 1975 arifesinde Volodymyr Vasylvych Shcherbytsky beni aradı ve şöyle dedi: "Suslov seni Birlik Akademisi'ne başkan olarak atamak için beni aradı". Ben de: 'Hayır Vladimir Vasilyeviç, oraya gitmeyeceğim' dedim. "Nasıl gitmezsin! Ama burası Moskova, SBKP Merkez Komitesi. Özellikle de Brejnev istediği için." "Moskova'ya talip olmadığımı söyledim. Burada bir enstitüm var, Ukrayna Bilimler Akademisi....

B.E. Paton

Boris Paton, Kiev'e yakınlığı nedeniyle Çernobil nükleer santralinin üçüncü ve dördüncü reaktörlerinin inşasına karşıydı. Ancak kazadan sonra Bilimler Akademisi santralin devreden çıkarılması sürecine katıldı.

"Burası nükleer santral inşa etmek için kabul edilemez bir yerdir". Bu talep, ilgili argümanlarla birlikte (santralin Kiev'e yakınlığı, Ukrayna nüfusunun %70'inin suyunu kullandığı Pripyat ve Dnipro nehirleri vs) BE Paton tarafından imzalanarak Ukrayna yönetimine gönderilmiştir. BE Paton'un bu eyleminin büyük bir kişisel cesarete ve yüksek vatandaşlık ilkelerine sahip bir adamın eylemi olduğu kesinlikle açıktır.

Academician V.G. Baryakhtar

Akademi Başkanı'nın Mayıs ayında ve yaz boyunca çalışma günü sabah erken saatlerde başlayıp gece geç saatlerde sona eriyordu. Reaktör patlamasının sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik bilimsel olarak sağlam öncelikli tedbirlerin ve tavsiyelerin belirlenmesi, doğrudan kaza mahallindeki duruma aşina olmayı, SSCB Hükümet Komisyonu, Kiev Şehir Komisyonu ile yakın bağlantıları, birçok Akademi enstitüsünün katılımını, en iyi hareket tarzını seçme becerisini ve birçok çalışma katılımcısının koordinasyonunu gerektiriyordu. Başkan, bu karmaşık ve sorumluluk gerektiren konuların ana bölümünü üstlendi. Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere her gün çalışarak Akademi'nin ana faaliyetlerini belirledi, Başkanlık Divanı'nın operasyonel komisyonunun son toplantılarını gerçekleştirdi, komisyon tarafından önerilen tedbirler hakkında nihai kararları verdi ve bunların uygulanmasını takip etti.

B.М. Malinowski

Kasım 1998'de Boris Paton, Ukrayna Kahramanı unvanını alan ilk kişi oldu

O bir kariyer yapmadı. O çalışıyor. Bu onun ruhunun doğal halidir. Ana nedeni belirlemek zordur: 'bilim insanı merakı', 'aktif olma ihtiyacı' veya 'topluma fayda'. Muhtemelen her üçü de yer almaktadır.

М.М. Amosov

BE Paton yatakhanesinde ATO militanı kaynakçı OO Khalapchiy ile görüşme. 2016

O.O. gibi adamlarda Khalapchiy'de Ukrayna'nın karşı konulmaz gücü var.

B.E. Paton

Unutmayın: hareketsiz durmak için doğmadık. Aktif gerginliğin azalmasına izin vermeyin. Her günün ve saatin değerini bilin. Eski düşünürler bile insanın, insan yaşamının her şeyin ölçüsü olduğunu fark etmişlerdir. Kendi hayatınız da bir istisna değildir…

B.E. PAton

Boris Yevhenovych Paton 19 Ağustos 2020'de 102 yaşında hayata veda etti. Olağanüstü bir figür, bilimde koca bir çağ. Ve sadece Ukraynalı değil, aynı zamanda dünya çapında.

Tekrar ediyorum: gençlik her şeydir. Gençlik olmazsa bilim okulları da olmaz ve bilim okulları bilimin ta kendisidir.

B.E. Paton

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
What are you looking for in Partdo?